APK

Gademann Autoservice Didam staat garant voor kwaliteit. Of het nu om reparatie of het APK keuren van uw auto gaat. Gademann Autoservice heeft de kennis en ervaring om uw auto de Algemene Periodieke Keuring te geven. Wij verzorgen uw APK keuring tegen scherpe tarieven.

Mochten er mankementen aan uw auto zijn, dan worden deze altijd in goed overleg met u, gerepareerd.

Maak direct een afspraak

Maak hier uw werkplaats afspraak
Contact

APK keuring

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt er gekeken of een personenwagen of bestelbus aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de verlichting en werkt de stuurinrichting nog wel goed?

Waarom vindt de APK keuring plaats?

Een APK keuring voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om nog aan het verkeer deel te nemen. Bovendien beschermen we op deze manier het milieu: auto’s en bussen die teveel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.

Wat is een APK keuring?

Welke eisen worden gesteld voor de APK en hoe bereid ik mijn auto daarop voor?

Bron: ANWB

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden.

Waar wordt op gecontroleerd tijdens een APK keuring?

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:

 • de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
 • het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
 • de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Bekijk op de site van de RDW meer over de keuringseisen

Wijzigingen APK wetgeving 20 mei 2018

Per 20 mei 2018 zijn er een aantal wijzigingen in de APK wetgeving doorgevoerd. Er zal gecontroleerd gaan worden op overmatige lekkage van vloeistoffen (uitgezonderd water) en de werking van controlesystemen voor airbags, gordelspanners, bandenspanning (TPMS), elektronische stuurbekrachtiging en –remsystemen en stabiliteit- en antiblokkeersystemen. Bij auto’s met een kentekendatum vanaf 2018 betekent dit dat het voertuig wordt afgekeurd als bijvoorbeeld een controlelampje voor de airbag blijft branden, wat tot extra kosten kan leiden. Bij auto’s met een kentekendatum tot en met 31 december 2017 resulteert dit in een reparatieadviespunt. Dat betekent dat de auto wel goedgekeurd wordt, maar dat er een aantekening op het APK rapport komt.

Roetfilter

Eén wijziging vraagt de uitdrukkelijke aandacht van dieselrijders. In de APK wordt straks gecontroleerd op de aanwezigheid van een roetfilter. Dieselauto’s worden door fabrikanten van een roetfilter voorzien om aan de Europese emissie-eisen te voldoen, maar deze worden regelmatig verwijderd of buiten werking gesteld. Dit wordt soms gedaan bij chip-tuning of om onderhoudskosten uit te sparen. Het roetfilter is sinds 2011 verplicht op nieuwe dieselauto’s. Auto’s van vóór 2011 kunnen ook een roetfilter hebben. Op zich mag deze wel verwijderd worden zonder dat dit gevolgen heeft voor de APK. Wel moet dit bij de RDW gemeld worden, omdat dit een wijziging in de constructie betreft.

Vanaf 2020 komt er een 15 % hoger MRB tarief voor dieselauto’s zonder roetfilter, omdat deze beduidend meer vervuilen dan een dieselauto met een goed werkend roetfilter. In eerste instantie wordt er slechts visueel op de aanwezigheid van het roetfilter gecontroleerd. Een defect filter komt daardoor voorlopig nog door de keuring. Dit probleem is overigens meestal goed te herkennen doordat de motor slecht loopt en er een controlelampje oplicht.

Uitgebreide controle

Op termijn komt er mogelijk een uitgebreidere controle, bijvoorbeeld met een deeltjesteller die de kwaliteit van de uitlaatgassen kan meten. Dan zal ook een auto met een slecht werkend filter afgekeurd worden in de APK. In Duitsland zijn daar al concrete plannen voor, maar in Nederland is het nog niet zo ver.

Aanwezigheid roetfilter in koopcontract

Vanwege de gewijzigde APK-regels is het van belang om een roetfilter te hebben. Voorkom hoge kosten bij een toekomstige APK en let bij de aankoop van een gebruikte auto op de aanwezigheid en de werking ervan. Een gebruikte auto, die met BOVAG garantie wordt gekocht, moet aan de wettelijke eisen voldoen. Veel garagebedrijven beschikken niet over dure meetapparatuur en kunnen ook niet met zekerheid zeggen of er een goed werkend filter onder de auto zit. Daarmee houdt de aankoop van een dieselauto vooralsnog een zeker risico in. De kans op een verwijderd of kapot roetfilter wordt geschat op 5 tot 7 procent.

De ANWB adviseert haar leden die een dieselauto willen aanschaffen om te vragen naar een werkend roetfilter en de bevestiging van de werking hiervan in het koopcontract op te laten nemen. Kan of wil een garagebedrijf dit niet in het koopcontract opnemen, heroverweeg dan of je daar dan wel een auto wilt kopen. Vervanging van het roetfilter is niet goedkoop. Reken op een bedrag van minimaal € 1.000. Als het nog gereinigd kan worden, bedragen de kosten circa € 500.

Wat moet je meenemen naar een APK keuring?

Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Sinds 2010 is het niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs mee te brengen wanneer je een auto laat keuren. Ook het keuringsrapport van de vorige keer mag thuisblijven. Je kunt zelfs de buurvrouw met de auto sturen wanneer het even niet uitkomt!

Hoe bereid ik mijn auto voor op een APK keuring?

Een auto kan op verschillende punten worden afgekeurd. Een aantal zaken kun je vooraf zelf nalopen:

 • de banden
  Zijn je banden nog op spanning en zit er voldoende profiel op? De banden op spanning brengen kan voor een habbekrats bij het pompstation. Schaf je voor de keuring nieuwe banden aan, dan kun je zelf bepalen waar je ze koopt (en voor hoeveel).
 • de verlichting
  Werkt alle verlichting naar behoren? Controleer ook de kentekenverlichting. Bij sommige auto’s kun je zelf de lampen vervangen.
 • de ruitenwissers
  Ruitenwissers die strepen trekken, moeten vervangen worden. Weet je dat vooraf, dan kun je zelf nog op zoek naar een goedkoop setje wisserbladen.
 • de vloeistoffen
  Zit er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto? Controleer ook meteen het oliepeil. Als de garage dat moet doen, kost dat extra.

APK keuringsrapport kwijt: wat nu?

Ben je het APK-keuringsrapport kwijtgeraakt, dan kun je voor € 16 een kopie aanvragen bij de Dienst Wegverkeer, dat kan bij een RDW-keuringsstation of bij een van de drie RDW-klantenbalies, of bij je garage. Je krijgt de kopie direct mee. Vergeet niet het originele kentekenbewijs mee te brengen!

APK vervaldatum

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?

Bron: ANWB

Een nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.

Wanneer je auto al eerder is gekeurd, kun je uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dat mag al twee maanden van tevoren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is de wagen maximaal 14 maanden APK gekeurd.

Moet mijn caravan ook APK gekeurd worden?

De APK-plicht geldt voor personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram. Caravans vallen daar niet onder, campers wel.

Hoe zit het met de APK plicht voor oldtimers?

Is de auto gebouwd vóór 1960, dan geldt voor die wagen geen APK-plicht. Stamt de auto van ná 1 januari 1960 maar is-ie ouder dan 30 jaar, dan hoef je hem maar eens in de twee jaar te laten keuren.

APK voor hybride- en elektrische auto’s: is dat anders?

Ook hybride- en elektrische auto’s worden APK gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij auto’s die op benzine, diesel of gas rijden, alleen wordt bij dit soort voertuigen eveneens gekeken naar (de onderdelen van) de elektrische aandrijflijn.

APK afgekeurd of goedgekeurd?

Afgekeurd na APK: wat nu?

Bron: ANWB

Blijkt uit de APK-keuring dat je auto gerepareerd moet worden, dan wordt de wagen afgekeurd. Je hebt vervolgens twee maanden de tijd om de auto te laten herstellen. In de tussentijd mag je alleen met de auto rijden wanneer je onderweg bent naar de garage.

De vereiste reparaties moeten plaatsvinden vóór de vervaldatum van de APK; een extra reden om die datum goed in de gaten te houden. Ben je het niet eens met de reden van afkeuring, dan kan je daartegen bezwaar aantekenen. Aan zo’n bezwaar zijn wel kosten verbonden; die komen voor eigen rekening.

Goedgekeurd

Na afloop van de APK krijg je een keuringsrapport. Daarop lees je of je auto is goedgekeurd, samen met een overzicht van de eventuele reparatiepunten. De keurmeester vermeldt wellicht ook een aantal adviespunten: dit zijn reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. In Nederland is het niet langer verplicht het APK-keuringsrapport bij je te dragen tijdens het rijden, maar in het buitenland kan er nog wel naar worden gevraagd.

Afgekeurd

Als de auto wordt afgekeurd hoor je ook een keuringsrapport te ontvangen. Alleen met dit rapport kun je via de RDW controleren of de keuring juist is uitgevoerd. Je kan ook bij een andere garage een second opinion vragen, bijvoorbeeld bij een onafhankelijk keuringsstation. Ook bij afkeur blijft de oorspronkelijke vervaldatum geldig.

Wordt de auto afgekeurd en heeft repareren voor jou geen zin meer? Dan moet er nagedacht worden over het verkopen van de auto. Ruil je hem in of gaat-ie naar de sloop. Of is er wellicht nog iemand die wel de moeite wil nemen de nodige reparaties te doen?

APK verlopen?

Wat gebeurt er wanneer ik mijn auto niet APK laat keuren?

Bron: ANWB

Rijden zonder geldige APK is strafbaar. Je kunt er een flinke boete voor krijgen, zowel van de politie als van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring. Hierbij wordt gekeken of jouw auto voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Zes weken voordat de APK vervalt, stuurt de RDW je een brief ter herinnering aan de APK-vervaldatum van jouw voertuig. Je blijft als eigenaar altijd zelf verantwoordelijk om je auto op tijd te laten keuren. Veroorzaak je een aanrijding met een afgekeurde auto dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent.

APK verlopen: wat nu?

Het kan gebeuren dat je auto niet op tijd APK-goedgekeurd is. Artikel 11 van het Besluit Voertuigen is ingesteld om ruimte te geven alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Volgens dat artikel mag het voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan (je mag er dus niet mee rijden!), zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan.

Schorsen

Om boetes te voorkomen, is het dus mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen (Hiermee zet je overigens ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als je jouw voertuig bij de RDW laat schorsen dan hoeft hij niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar je mag er dan ook niet meer mee rijden. Ook mag het voertuig niet op de openbare weg staan. Als de schorsing afloopt, moet je weer aan de APK-plicht voldoen. Je kunt de schorsing eventueel verlengen. Je mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet je het voor die dag ook WA-verzekeren. Als je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van je woonadres naar het adres waar je de APK-keuring laat doen.

Steekproef na APK: wat nu?

De RDW laat auto’s die worden afgemeld steekproefsgewijs een herkeuring ondergaan. Die steekproeven zijn bedoeld om te controleren of garages een auto terecht hebben goed- of afgekeurd. Als eigenaar van zo’n wagen is het verplicht aan een steekproef mee te werken, anders krijg je geen keuringsrapport. Het kost alleen tijd. Je auto moet minimaal anderhalf uur beschikbaar blijven; binnen die tijd is de RDW-controleur aanwezig. Tel daar nog wel de tijd voor de steekproefkeuring bij op!

Delen?

EEN GREEP SERVICES

Categorieën

Kom langs… Betaal niet teveel… Wij hanteren een gereduceerd uurloon!

Een auto is al zo duur in het gebruik, wij doen het onderhoud tussen het onderhoud van onze voertuigen door maar dit compenseren wij met een laag uurloon, bel of kom langs..